גניופלסטי הוא ניתוח שמטרתו לשנות את מראה הסנטר על ידי עיצובו מחדש. הניתוח מבוצע משיקולים אסתטיים לשיפור המראה והפרופיל של הפנים, או מסיבות רפואיות כמו תיקון א-סימטריה וסטיה במנח הלסת או ליקויים במבנה הלסת.
ההיסטוריה של ניתוח זה מתחילה בשנת 1849, כאשר רופא מנתח אמריקאי בשם סיימון פ. הוליהן ביצע לראשונה ניתוח גניופלסטי גרמי. הוא פיתח את השיטה שבמסגרתה מבוצע חיתוך בעצם הסנטר והזזתו קדימה או אחורה, טכניקה שנמצאת בשימוש גם כיום.
האינדיקציות לניתוח גניופלסטי כוללות סנטר נסוג/אחורי (רטורגנטי), סנטר בולט מדי (פרוגנטי), א-סימטריה/סטיה או צניחה של קו הלסת בעקבות תאונות, ומחלות או בעיות מולדות. בנוסף, ישנם מטופלים שבוחרים לעבור את הניתוח כהליך משלים לניתוחי לסת אחרים או לשיפור מראה הפנים הכללי.
גניופלסטי גרמי: זהו סוג הניתוח הקלאסי שפותח על ידי ד"ר הוליהן לפני יותר מ-150 שנה. בניתוח זה מבצעים חיתוך בעצם הסנטר ומזיזים אותה קדימה או אחורה, בהתאם לצורך, ומקבעים אותה עם ברגים עדינים ו/או פלטות דקות. פעולה זו מאפשרת שינוי קבוע במבנה הסנטר. יתרונות הגניופלסטי הגרמי כוללים היסטוריה רפואית ארוכה ומוכחת, התאמה ביולוגית מלאה, ושינוי יציב לאורך זמן.
גניופלסטי אלופלסטי (גניופלסטי עם שתל): ניתוח זה מתבסס על החדרת שתל סינתטי שלרוב עשוי מחומר פולימרי לצורך שיפור צורת הסנטר. היתרון המרכזי הוא פשטות ההליך הניתוחי (ביחס לגניופלסטי הגרמי). יתרון נוסף הוא היכולת לשלוט במידות השתל.
שני סוגי הניתוח מבוצעים לרוב ע"י חתך ברירית הפה הפנימית לשפה התחתונה, ואינם דורשים חתכים חיצוניים בעור הפנים. הסיכונים הניתוחיים העיקריים כוללים דימום, זיהום, שינוי בתחושה באזור השפה התחתונה והסנטר, ולעיתים נדירות סיבוכים שדורשים התערבות כירורגית נוספת והוצאת ברגי הקיבוע ו/או השתל. כאשר משווים את שני סוגי הניתוח, החסרון המרכזי של ניתוח הגניופלסטי הגרמי הוא תקופת החלמה ארוכה יותר, ואילו והחסרון המרכזי של גניופלסטי אלופלסטי הוא השימוש בגוף זר שנושא סיכון מוגבר לזיהומים בתקופה הבתר-ניתוחית המיידית ועלול להצריך החלפתו בעתיד.
לאחר הניתוח, רוב המטופלים חווים נפיחות וכאבים בשבוע הראשון. חזרה לשגרה רגילה אפשרית לרוב תוך ארבעה שבועות, כאשר התוצאות הסופיות נראות לאחר כחודשיים-שלושה, תלוי בסוג הניתוח ומצבו הרפואי של המטופל.
ניתוח גניופלסטי (עיצוב מחדש של הסנטר)
מטופלת בת 19 שסבלה מסנטר אחורי מדי, עברה ניתוח גניופלסטי (ניתוח לעיצוב מחדש של הסנטר) לצורך קידום הסנטר. בניתוח נעשה קידום של 1 ס"מ של הסנטר.
ניתוח גניופלסטי (עיצוב מחדש של הסנטר)
מטופלת בת 21 שסבלה מסנטר אחורי מדי, עברה ניתוח גניופלסטי (ניתוח לעיצוב מחדש של הסנטר) לצורך קידום הסנטר. בניתוח נעשה קידום של 1.4 ס"מ של הסנטר.
ניתוח משולב מנדיבולרי סגיטלי (קידום הלסת התחתונה) וגניופלסטי (עיצוב מחדש של הסנטר)
מטופלת בת 20 שהתלוננה על סנטר אחורי מדי, עברה ניתוח משולב מנדיבולרי סגיטלי (קידום הלסת התחתונה) וגניופלסטי (עיצוב מחדש של הסנטר). קידום כולל 1.3 ס"מ.
ניתוח משולב קונדילקטומי (מפרק הלסת) ומנדיבולרי סגיטלי (סיבוב הלסת התחתונה)
מטופלת בת 50 שסבלה מסטיה של הלסת התחתונה ואסימטריה בפנים על רקע היפרפלזיה קונדילרית במפרק הלסת. לאחר ניתוח קונדילקטומי לטיפול בהפרעה הושג שיפור משמעותי בסימטריית מבנה הפנים.
# סרטונים מאת ד"ר וסים עבוד בנושא ניתוח גניופלסטי:
# פרסומים מאת ד"ר וסים עבוד בנושא ניתוח גניופלסטי: