# Jaw deviation and facial asymmetry

Asymmetry of the face is considered unesthetic and unattractive. Although a certain degree of asymmetry exists in each and every one of us, when the deviation is easily noticed, a significant aesthetic disturbance is caused. There are many reasons for facial asymmetry, the main ones being:

  • Excessive growth of one side of the lower jaw (condylar hyperplasia):
    • The jaw joints are the growth centers of the lower jaw and the lower third of the face. In a normal state, both the right and left jaw joints grow at a uniform rate. When one side grows more than the other, a deviation of the entire lower jaw to the opposite side is caused. The cause of the disorder is unknown. It usually begins in early adolescence and usually lasts until the late twenties. The treatment of the phenomenon is surgical and includes a condylectomy to stop the overgrowth and orthognathic surgery to achieve satisfactory symmetry of the face.
  • Undergrowth of one side of the jaw (condylar hypoplasia):
    • The growth and development of the skeleton of the jaws and face end approximately at the age of 15-16 in girls and at the age of 18-20 in boys. The jaw joints are the growth centers of the jaws, and damage to them during the growth period can cause under-development of the affected side, leading to deviation of the jaw to the affected side and facial asymmetry. The treatment of the phenomenon includes orthognathic surgery at the end of puberty, and orthodontic treatment usually before and after surgery. In severe cases of hypoplasia, the jaw joint may require surgical reconstruction.
  • Excessive growth of masticatory muscles (hypertrophy):
    • In some cases, the reason for the facial asymmetry is difference in the thickness of the chewing muscles between the right and left sides of the face. In these cases the bony skeleton of the facial bones can be symmetrical. The phenomenon is usually congenital and can worsen and become more prominent at any age. The treatment is relatively simple and involves injecting botulinum toxin (Botox) into the enlarged muscles. Botox reduces muscle activity and thus reduces its mass and thickness.
Before
Before
After
After
Before
Before
After
After

Before & After


# Videos by Dr. Waseem Abboud on and facial asymmetry:

Medico - ד"ר וסים עבוד מסביר על אסימטריה בפנים
אחד המאפיינים החשובים של פנים יפות הינו סימטריה. במצב תקין מידה מסויימת של אסימטריה נחשבת נורמלית ולא דורשת כל טיפול. כאשר האסימטריה נהיית בולטת הדבר גורם להפרעה אסתטית ופונקציונלית. ניתן לחלק את הסטיה בלסתות ובפנים לפי המקור שלה – סטיה על רקע גרמי או סטיה על רקע רקמה רכה. אם המקור לאסימטריה הגרמית הוא גדילה-ביתר של מפרק הלסת בצד אחד, יש צורך בשלב ראשון בטיפול שמוכוון לעצירת הגדילה. אם האסימטריה הגרמית סטטית, אפשר להתקדם לניתוח אורתוגנטי שמטרתו יישור עמדת הלסתות. אם המקור לאסימטריה הינו ברקמה הרכה (שריר, תת-עור), אפשר לעשות טיפול עם הזרקת בוטולינום טוקסין או חומרי מילוי.
אינפומד - אתר הרפואה המקיף בישראל. ד"ר וסים עבוד מסביר אודות היפרפלזיה קונדילרית הגורמת לסטייה בלסתות ואסימטריה בפנים
אחת התכונות החשובות של מראה פנים נורמלי, היא סימטריה. סטייה בלסתות, לא רק שנראית כדבר לא יפה, אלא גם נתפסת כדבר לא בריא. אנשים עם אסימטריה בפנים כמעט תמיד יסבלו מפגיעה בדימוי העצמי ומביטחון עצמי נמוך. מפרקי הלסת הם מרכזי הגדילה של הלסתות. בתקופת הגדילה, המפרק הימני והשמאלי צריכים לגדול באותו קצב. אם צד אחד גדל בקצב מואץ, מתפתחת סטייה של הלסתות. התופעה נקראת היפרפרלזיה קונדילרית. רוב המטופלים מגיעים עם תלונה על סטייה של הלסת התחתונה שהחלו להבחין בה לפני מספר שנים. אם זה מתחיל בילדות, אז בד"כ ההורים הם אלה שמבחינים בשינוי. היפרפלזיה קונדילרית הוא תהליך איטי שמתפתח על פני מספר שנים ולכן הרבה פעמים תופסים את העניין באיחור. אחרי בדיקה קלינית אני מבקש לעיין בתמונות פוטוגרפיות ישנות ומשווה אותן למצב הקיים. בנוסף, מבצעים גם צילומי רנטגן ובדיקת מיפוי עצמות בשביל להעריך את קצב הגדילה של המפרק המעורב. הטיפול היחיד שיכול לעצור את הגדילה של המפרק הפגוע הוא ניתוח שנקרא קונדילקטומי. בניתוח הזה אנחנו מורידים מס' מילימטרים מראש המפרק הפגוע ובכך גורמים לעצירת הגדילה שלו. בנוסף, הניתוח גם משיג תיקון מסויים של האסימטריה. החתך הניתוחי מוסתר בתוך הקפל האנטומי של האוזן ולכן הצלקת הניתוחית לא נראית כל כך. לניתוח הקונדילקטומי יש ותק מכובד ברפואה. בידיים המיומנות הוא ניתוח פשוט, ואם הוא נעשה בזמן, הוא יכול להשיג 2 מטרות: עצירת הגדילה ההיפרפלסטית ותיקון הסטייה בלסתות.
רשת 13 - ד"ר וסים עבוד מסביר מהי אסימטריה בפנים ומי סובל ממנה
הצגת מקרה של מטופלת שסבלה מהיפרפלזיה קונדילרית שהתבטאה בסטיה הולכת ומחמירה של הלסת לצד. הטיפול כלל בשלב ראשון ניתוח קונדילקטומי לעצירת הגדילה ההיפרפלסטית. ניתוח זה גם תיקן במידה מסויימת את האסימטריה. בשלב שני נעשה ניתוח אורתוגנטי (יישור לסתות) לתיקון מלא של האסימטריה והשגת פנים סימטריות והרמוניות.

# Publications by Dr. Waseem Abboud on Jaw deviation and facial asymmetry

Last Updated: 11/3/2024, 12:00:34 PM
To consult with Dr. Waseem Abboud, leave a message