# Orthognathic surgery

Orthognathic surgery is aimed at correcting the position of the jaws. During surgery, the jaws are moved into a favorable position and fixated. The purpose is to achieve normal skeletal relationships. The surgery can involve the upper jaw, the lower jaw, or both jaws together. Among the common deformities in the jaws, we can name:

  • Forward position of the lower jaw: a disorder that gives the person the appearance of a lower jaw that is too prominent, and is emphasized mainly when viewed from the side (profile view). A certain degree of anterior position in men can be acceptable, while in women, a forward position of the lower jaw gives a "masculine" appearance and is not aesthetically acceptable.
  • Backward position of the lower jaw: this disorder gives the feeling of a small lower jaw, and gives a babyish look that is perceived as a recessive look.
  • Increased height of the upper jaw or too forward position of the upper jaw: people who suffer from these disorders will suffer from gummy smile, which means excessive exposure of the gingiva while smiling. In severe cases there will be even excessive exposure of the teeth at rest position, without smiling, giving the patient a "bunny" look.
  • Reduced height of the upper jaw or a backward position of the upper jaw: these defects will give an "aged" appearance and a toothless smile, which contributes to an "elderly" appearance of the face.
  • Deviation in the jaws and asymmetry in the face: there are many patterns of asymmetry in the face, and all of them are automatically linked to an unaesthetic appearance, which is also perceived as unhealthy and unreliable.
Before
Before
After
After
Before
Before
After
After
Before
Before
After
After
Before
Before
After
After
Before
Before
After
After

Orthodontic treatment is often necessary before the orthognathic surgery to achieve optimal results. Before surgery, an analysis of the position of the jaws, planning of the desired surgical movements, and a prediction of the expected results are made. The orthognathic surgery is usually done with a surgical approach from the mucous membranes of the oral cavity to avoid external scars on the facial skin.

Before & After


# Videos by Dr. Waseem Abboud on Orthognathic surgery:

רשת 13 - ד"ר וסים עבוד מסביר מהי אסימטריה בפנים ומי סובל ממנה
הצגת מקרה של מטופלת שסבלה מהיפרפלזיה קונדילרית שהתבטאה בסטיה הולכת ומחמירה של הלסת לצד. הטיפול כלל בשלב ראשון ניתוח קונדילקטומי לעצירת הגדילה ההיפרפלסטית. ניתוח זה גם תיקן במידה מסויימת את האסימטריה. בשלב שני נעשה ניתוח אורתוגנטי (יישור לסתות) לתיקון מלא של האסימטריה והשגת פנים סימטריות והרמוניות.
אינפומד - אתר הרפואה המקיף בישראל. ד"ר וסים עבוד מסביר אודות היפרפלזיה קונדילרית הגורמת לסטייה בלסתות ואסימטריה בפנים
אחת התכונות החשובות של מראה פנים נורמלי, היא סימטריה. סטייה בלסתות, לא רק שנראית כדבר לא יפה, אלא גם נתפסת כדבר לא בריא. אנשים עם אסימטריה בפנים כמעט תמיד יסבלו מפגיעה בדימוי העצמי ומביטחון עצמי נמוך. מפרקי הלסת הם מרכזי הגדילה של הלסתות. בתקופת הגדילה, המפרק הימני והשמאלי צריכים לגדול באותו קצב. אם צד אחד גדל בקצב מואץ, מתפתחת סטייה של הלסתות. התופעה נקראת היפרפרלזיה קונדילרית. רוב המטופלים מגיעים עם תלונה על סטייה של הלסת התחתונה שהחלו להבחין בה לפני מספר שנים. אם זה מתחיל בילדות, אז בד"כ ההורים הם אלה שמבחינים בשינוי. היפרפלזיה קונדילרית הוא תהליך איטי שמתפתח על פני מספר שנים ולכן הרבה פעמים תופסים את העניין באיחור. אחרי בדיקה קלינית אני מבקש לעיין בתמונות פוטוגרפיות ישנות ומשווה אותן למצב הקיים. בנוסף, מבצעים גם צילומי רנטגן ובדיקת מיפוי עצמות בשביל להעריך את קצב הגדילה של המפרק המעורב. הטיפול היחיד שיכול לעצור את הגדילה של המפרק הפגוע הוא ניתוח שנקרא קונדילקטומי. בניתוח הזה אנחנו מורידים מס' מילימטרים מראש המפרק הפגוע ובכך גורמים לעצירת הגדילה שלו. בנוסף, הניתוח גם משיג תיקון מסויים של האסימטריה. החתך הניתוחי מוסתר בתוך הקפל האנטומי של האוזן ולכן הצלקת הניתוחית לא נראית כל כך. לניתוח הקונדילקטומי יש ותק מכובד ברפואה. בידיים המיומנות הוא ניתוח פשוט, ואם הוא נעשה בזמן, הוא יכול להשיג 2 מטרות: עצירת הגדילה ההיפרפלסטית ותיקון הסטייה בלסתות.
רשת 13 - ד"ר וסים עבוד מדבר על ניתוח לעיצוב הסנטר בעזרת משתל מותאם אישית
הצגת מקרה של מטופלת שסבלה מעמדה אחורית של הלסת התחתונה על רקע מחלת מפרקים. באופן כללי עמדה אחורית של הלסת התחתונה / הסנטר הינה תלונה נפוצה. אחד הטיפולים המקובלים הינו ניתוח גניופלסטי – עיצוב מחדש של הסנטר. ניתן לעשות ניתוח זה ע"י חיתוך הסנטר ומיקומו מחדש בעמדה יותר קדמית/אסתטית, או לחלופין ע"י התקנת משתל מותאם אישית על עצם הסנטר להשגת הפרופיל הרצוי. את הניתוח עושי מגישה כירורגית מתוך חלל הפה (חתך ברירית הפה) בכדי שלא תהיה צלקת חיצונית.

# Publications by Dr. Waseem Abboud on Orthognathic surgery:

Last Updated: 11/3/2024, 12:00:34 PM
To consult with Dr. Waseem Abboud, leave a message