אסימטריה בפנים נתפסת כדבר לא יפה. אמנם מידה מסויימת של אסימטריה קיימת בכל אחד ואחת מאיתנו, אך כאשר ניתן להבחין בקלות בסטייה, נגרמת הפרעה אסתטית משמעותית ביותר. יש סיבות רבות לאסימטרה בפנים, והעיקריות שביניהן:
מפרקי הלסת הם מרכזי הגדילה של הלסת התחתונה והשליש התחתון של הפנים. במצב תקין, שני מפרקי הלסת הימני והשמאלי גדלים בקצב אחיד. כאשר צד אחד גדל ביתר, נגרמת סטייה של כל הלסת התחתונה לצד הנגדי. הגורם להפרעה אינו ידוע. ההפרעה מתחילה בתחילת גיל ההתבגרות ולרוב נמשכת עד סוף שנות העשרים לחיים. הטיפול בתופעה הינו ניתוחי וכולל ניתוח קונדילקטומי לעצירת גדילת היתר וניתוח אורתוגנטי להשגת סימטריה מושלמת של הפנים.
תת-גדילה של צד אחד של הלסת (היפופלזיה קונדילרית):
הגדילה וההתפתחות של שלד עצמות הלסתות והפנים מסתיימת בערך בגיל 15-16 בבנות ובגיל 18-20 בבנים. מפרקי הלסת הם מרכזי הגדילה של הלסתות, ופגיעה בהם בתקופת הגדילה עלולה לגרום לתת התפתחות של הצד הפגוע, מה שמוביל לסטייה לסתית לצד הפגוע ואסימטריה בפנים. הטיפול בתופעה כולל ניתוח אורתוגנטי בסיום תקופת הגדילה הסקלטלית של הפנים, וטיפול אורתודנטי סביב הניתוח. במקרים קשים של היפופלזיה יהיה צורך בניתוח לשחזור מפרק הלסת.
בחלק מהמקרים הסיבה לאסימטריה בפנים היא עובי שונה של שרירי הלעיסה בין צד ימין לצד שמאל. במקרים האלה השלד הגרמי של עצמות הפנים יכול להיות סימטרי לחלוטין. לרוב התופעה מולדת ויכולה להחמיר ולהפוך לבולטת יותר בכל גיל. הטיפול הוא פשוט יחסית וכולל הזרקת בוטולינום טוקסין (בוטוקס) לשריר המוגדל. בוטוקס כידוע מפחית את פעילות השריר ובכך מקטין את המסה שלו.
ניתוח משולב קונדילקטומי (מפרק הלסת) ומנדיבולרי סגיטלי (סיבוב הלסת התחתונה)
מטופלת בת 50 שסבלה מסטיה של הלסת התחתונה ואסימטריה בפנים על רקע היפרפלזיה קונדילרית במפרק הלסת. לאחר ניתוח קונדילקטומי לטיפול בהפרעה הושג שיפור משמעותי בסימטריית מבנה הפנים.
# סרטונים מאת ד"ר וסים עבוד בנושא סטייה של הלסתות:
# פרסומים מאת ד"ר וסים עבוד בנושא סטייה של הלסתות: