# קליקים במפרק הלסת

מפרק הלסת הוא המקום בו עצם הלסת התחתונה נפגשת עם עצם בסיס הגולגולת. במשטח המפגש בין שתי העצמות יש דיסק סחוסי אשר זז בצורה מסונכרנת יחד עם המבנים הגרמיים של המפרק. הדיסק הסחוסי משמש להורדת החיכוך בין העצמות והוא מוחזק במקומו התקין ע"י רצועות. כאשר מסיבה כלשהי הרצועות הללו נחלשות, נמתחות, או נקרעות, מתפתחת מידה מסויימת של "חופש" בתנועתיות הדיסק, והוא מתחיל "לקפוץ" ממקומו בכל פתיחה וסגירה של הפה, דבר שיוצר רעשים המתוארים כקליקים או קנאקים.

לאחר שיחה עם המטופל ובדיקה קלינית פשוטה, אפשר להגיע לאבחנה הנכונה. ממליצים לעשות צילום רנטגן פנורמי של הלסתות כדי לוודא היעדר בעיות אחרות.

למרות שמדובר בהפרעה פשוטה, אין כיום טיפול פשוט ויעיל שיכול להעלים את הקליקים לצמיתות. אפשר לנסות להחליש את הקליקים ע"י טיפול עם סד סיגרי (סד לילה), אם כי אחוזי ההצלחה של הסד באינדיקציה זו אינם גבוהים. אפשר לשקול הזרקות עוקבות של חומצה היאלורונית לפרק הלסת במקרים של קליקים חזקים במיוחד או קליקים מלווים בכאב בפרק הלסת.

חומצה היאלורונית מיוצרת באופן טבעי ע"י התאים המרפדים את פנים מפרק הלסת, ומשמשת לסיכוך פנים המפרק והפחתת החיכוך והכוחות הפועלים על משטחי המפרק העדינים. במצבי דלקת או שחיקה, התאים האחראים לייצור החומצה נפגעים ובכך יורדת כמות החומצה ההיאלורונית, דבר שמביא להגברת החיכוך ולהמשך פגיעה באותם תאים. ניתן בפעולה יחסית פשוטה "לשטוף" את חלל מפרק הלסת ולהזריק לתוכו חומצה היאלורונית. השטיפה מפחיתה את הכאבים והחומצה ההיאלורונית מורידה את החיכוף ומרככת את משטחי המגע הבאים במגע אחד עם השני, דבר שמפחית גם את הרעשים (חרקושים, קליקים, קנאקים) בזמן תנועת הלסת.


# סרטונים מאת ד"ר וסים עבוד בנושא קליקים במפרק הלסת:

Medico - ד"ר וסים עבוד מסביר על קליקים בלסת: האם זה מסוכן?
קליקים במפרק/י הלסת נובעים משיבוש פנימי במנח/עמדת רכיב תוך-מפרקי הקרוי הדיסק הסחוסי. במצב תקין הדיסק הזה מוחזק יפה מעל ראש הפרק ומשמש בולם זעזועים שגורם לתנועת המפרק להיות חלקה וללא עומסים. כאשר הדיסק אינו מוחזק במקומו התקין ומתחיל לצאת ממקומו ולחזור בעת פתיחה וסגירה של הפה, הדבר יתבטא בהופעת רעשים המתוארים כקליקים או קנאקים. מצב זה יכול להישאר כך שנים רבות או לחלופין להחמיר לכדי נעילות זמניות וקושי זמני בפתיחת הפה או נעילה קבועה וחוסר יכולת קבוע לפתוח את הפה (בשל היתקעות הדיסק בעמדה שמגבילה את תנועת ראש הפרק).
תוכנית חיים בריא עם פרופסור קרסו, רשת 13 ד"ר וסים עבוד מדבר על הסוגים השונים של בעיות מפרק הלסת ודרכי הטיפול
ניתן לחלק את ההפרעות הטמפורומנדיבולריות לשתי קבוצות: 1. הפרעות ממקור שרירי הלעיסה 2. הפרעות ממקור מפרק הלסת הבעיות השריריות העיקריות כוללות כאב מיופציאלי, מיוספאזם/התכווצות של השרירים, ברוקסיזם (הידוק לסתות ושחיקת שיניים), והיפרטרופיה (גדילה ביתר) של שרירי הלעיסה. שתי הבעיות העיקריות ממקור מפרק הלסת הן 1) שיבוש פנימי במפרק הלסת ושינוי במנח הרכיבים התוך-מפרקיים, ו-2) בעיות על רקע שחיקה וניוון של הרקמות.
סרטון ניתוחי המדגים שטיפת מפרק הלסת (ארתרוצנטזיס)
שטיפת מפרק הלסת היא פעולה כירורגית זעיר-פולשנית המבוצעת תחת הרדמה מקומית או טשטוש קל. מטרת הפעולה לסלק תוצרי דלקת ותוצרי פירוק סחוס שהצטברו בתוך חלל המפרק. בסוף הפעולה בד"כ מוזרקת תרופה כמו סטרואיד או חומצה היאלורונות. הפעולה עוזרת להורדת כאבים וגורמת לתנועת המפרק להיות יותר חלקה.

# פרסומים מאת ד"ר וסים עבוד בנושא קליקים במפרק הלסת:

Last Updated: 11/3/2024, 12:00:34 PM
להתייעצות עם ד"ר וסים עבוד השאירו פרטים