מפרק הלסת הוא המקום בו עצם הלסת התחתונה נפגשת עם עצם בסיס הגולגולת. במשטח המפגש בין שתי העצמות יש דיסק סחוסי אשר זז בצורה מסונכרנת יחד עם המבנים הגרמיים של המפרק. הדיסק הסחוסי משמש להורדת החיכוך בין העצמות והוא מוחזק במקומו התקין ע"י רצועות. כאשר מסיבה כלשהי הרצועות הללו נחלשות, נמתחות, או נקרעות, מתפתחת מידה מסויימת של "חופש" בתנועתיות הדיסק, והוא מתחיל "לקפוץ" ממקומו בכל פתיחה וסגירה של הפה, דבר שיוצר רעשים המתוארים כקליקים או קנאקים.
לאחר שיחה עם המטופל ובדיקה קלינית פשוטה, אפשר להגיע לאבחנה הנכונה. ממליצים לעשות צילום רנטגן פנורמי של הלסתות כדי לוודא היעדר בעיות אחרות.
למרות שמדובר בהפרעה פשוטה, אין כיום טיפול פשוט ויעיל שיכול להעלים את הקליקים לצמיתות. אפשר לנסות להחליש את הקליקים ע"י טיפול עם סד סיגרי (סד לילה), אם כי אחוזי ההצלחה של הסד באינדיקציה זו אינם גבוהים. אפשר לשקול הזרקות עוקבות של חומצה היאלורונית לפרק הלסת במקרים של קליקים חזקים במיוחד או קליקים מלווים בכאב בפרק הלסת.
חומצה היאלורונית מיוצרת באופן טבעי ע"י התאים המרפדים את פנים מפרק הלסת, ומשמשת לסיכוך פנים המפרק והפחתת החיכוך והכוחות הפועלים על משטחי המפרק העדינים. במצבי דלקת או שחיקה, התאים האחראים לייצור החומצה נפגעים ובכך יורדת כמות החומצה ההיאלורונית, דבר שמביא להגברת החיכוך ולהמשך פגיעה באותם תאים. ניתן בפעולה יחסית פשוטה "לשטוף" את חלל מפרק הלסת ולהזריק לתוכו חומצה היאלורונית. השטיפה מפחיתה את הכאבים והחומצה ההיאלורונית מורידה את החיכוף ומרככת את משטחי המגע הבאים במגע אחד עם השני, דבר שמפחית גם את הרעשים (חרקושים, קליקים, קנאקים) בזמן תנועת הלסת.
# סרטונים מאת ד"ר וסים עבוד בנושא קליקים במפרק הלסת:
# פרסומים מאת ד"ר וסים עבוד בנושא קליקים במפרק הלסת: